Vahel küsitakse minult, et mida süüa enne treeningut või näiteks vahepalaks? Mida teha lapsele kooli kaasa või süüa traditsiooniliste maiustuste asemel, kui magusaisu kimbutab? No mul on Sulle üks väga kiire ja lihtne retsept, mille kokkusegamine võtab aega kuni 10 minutit ja valmib ahjus umbes 15-17 minutiga (sõltuvalt ahjust).
Sul läheb vaja:
- 100 g täistera kiirkaerahelbeid*
- 250 g küpset banaani ( 2 suuremat banaani)
- 3 spl tšiiaseemneid + 9 spl vett Chia muna jaoks
- 50 g kaerapiima või muud taimset piima
- 20 g kõrvitsaseemneid
- 30 g kuivatatud jõhvikaid
- 20 g kooritud kanepiseemneid
- 30 g vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadinööpe (valikuline)
- 0,5 tl kaneeli
- 0,5 tk kardemoni*
- näpuotsatäis soola
Kogusest tuleb ca 9 pätsikest, soovid rohkem duubelda kogust või tee lihtsalt väiksemad pätsikesed.
Valmistamine:
Kõigepealt pane ahi sooja. Järgnevalt pane 3 spl tšiiaseemneid väikese kausi või tassi sisse ja lisa sellele 9 spl vett. Sega vaiksel läbi ja jäta seniks seisma, kuniks tegeled teiste koostisosadega. Koori banaanid ja suru need kahvliga ühtlaseks massiks. Sega kokku kuivained kaerahelbed, kaneel, sool ja kardemon. Nüüd lisa kuivainesegule eelnevalt purustatud banaan. Sega, lisa kuivatatud marjad ja seemned ning tarretiseks muutunud „chia muna“. Lõpuks lisa kaerapiim, sega kõik hoolikalt läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 170 kraadises ahjus umbes 15 – 17 minutit, kuni küpsised on helepruunid.
Enne söömist lase pisut jahtuda 🙂
* Vürtside kuninganna kardemon on imeline maistete täiendaja, millel on vererõhku alandav toime. Samuti aitab see seede – ja suuõõneprobleemide korral. Lisaks on kardemonis rohkelt kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, fosforit, rauda, seleeni, tsinki ja mangaani, samuti kiudaineid ja kasulikke rasvhappeid. NB! Ettevaatlikud peaksid olema lapseootel naised sest suurtes kogustes kardemoni tarvitamine võib tõsta enneaegse sünnituse riski. Samas väikeses koguses aitab leevendab rasedusaegset iiveldust.